Home / KIRJALLISUUS / Lasten tietokirjallisuus – unohdettu genre
16 October, 2015

Lasten tietokirjallisuus – unohdettu genre

Posted in : KIRJALLISUUS on by : admin

 

Nuorena tiedonjano on kovimmillaan, sillä mitä nuorempi on, sitä vähemmän on ehtinyt oppia maailmasta. Lapsi tarvitsee tietoa ymmärtääkseen ympäröivää maailmaa, muita yhteiskunnan osallisia sekä itseään.

Lapsille kirjoitetut tietokirjat ovat miellyttävää ja stimuloivaa luettavaa, oli kyseessä sitten luonnontieteet, maailman ihmeet, ihmiskeho tai mitä tahansa muu tieteenala.

Lasten tietokirjoissa tieto on helposti ymmärrettävässä muodossa

Lapsille suunnatuissa tietokirjoissa tekstiä on yleensä vähän ja se on kirjoitettu yksinkertaisella, lapselle helposti ymmärrettävällä kielellä. Tekstin ja pitkien selitysten sijaan käytetään kuvia havainnoimisen välineenä.

Tieto on lapselle ihan yhtä tärkeää kuin aikuisellekin ja aikuisena korkeampaa tietoa on sitä helpompi ymmärtää, mitä parempi pohja erilaisille alueille on opittu jo lapsena. Tietokirjat voivat myös vastata moniin kysymyksiin, joihin esimerkiksi omat vanhemmat eivät osaa sanoa juu:ta tai jaa:ta.

Tietokirjojen ei aina tarvitse olla tylsää luettavaa, vaan on olemassa monia värikkäitä ja monia aisteja stimuloivia tietokirjoja, joita on helppo sisällyttää esimerkiksi lapsen iltalukemistoon. Myös vanhempien kiinnostuneisuus tieteeseen ohjaa lasta tiedonhakuun. Helpoiten tietokirjojen äärelle lapsi löytää tiensä, kun kirjoja on jo kotona odottamassa lukijaansa.

Tietokirjojen sukupuutto

Nykyaikana lapsille kirjoitetaan tietokirjoja harmillisen vähän verrattuna kaunokirjallisuuteen, ja tietopainokset saavat tämän lisäksi paljon kaunoteoksia vähemmän julkisuutta. Suomen Tietokirjailijat ry on ottanut asiakseen lasten tietokirjallisuuden edistämisen ja myöntää apurahoja lasten ja nuorten tietokirjojen kirjoittamiseen.

Järjestön jakama Tietopöllö-palkintojaettu vuosittain vuodesta 1999 lähtien tietokirjailijalle tai ryhmälle, joka on ansiokkaasti julkaissut lapsille ja nuorille suunnattuja tieteiskirjoja ja -teoksia pitkäaikaisesti. Palkinnolla halutaan palkita sekä kannustaa tietokirjojen kirjoittamiseen ja julkaisemiseen myös lapsille. Palkinto on 8000 euron suuruinen rahapalkinto, joka rahoitetaan Kopioston perimillä tekijänoikeuskorvauksilla.

Kokeile vaikka näitä

Etkö tiedä mistä aloittaa tietokirjojen hankkimisen lapselle? Tietokirjoja on lukuisia erilaisia, ja netistä tai kirjakaupasta ostat helposti kirjat niin kartoista, matkustamisesta, hevosista, luonnosta tai vaikkapa traktoreista. Kirjat ja lasten vaatteet löydät kätevästi netistä, mikäli aikaa kirjakaupoissa shoppailemiseen ei ole.

Helpointa on kuitenkin tarkastella ensiksi, mistä lapsi on kiinnostunut omasta aloitteestaan. Jos lasta kiinnostavat esimerkiksi eläimet, on olemassa lukuisia erilaisia kirjoja kaikenlaisista eläimistä: metsän eläimistä, safarin eläimistä, kotieläimistä, jne.

Jopa maatilan eläimistä kertova kirja voi olla kiehtovaa luettavaa nuorelle kaupunkilaiselle. Moni lapsi on kiinnostunut dinosauruksista. Tällöin paikallaan on dinosauruksista kertova tietokirja. Vaikka dinosaurukset ovat kuolleet sukupuuttoon, voi niistä oppiminen olla mielekästä pienelle dinosaurusfanille.

food-recipes