Home / Uncategorized / Miksi kirjallisuus pitää pintansa jopa älylaitteiden valtakaudella?
21 February, 2019

Miksi kirjallisuus pitää pintansa jopa älylaitteiden valtakaudella?

Posted in : Uncategorized on by : admin

Luin juuri jokin aika sitten eräältä keskustelupalstalta, kuinka eräs ilmeisesti hieman vanhempi äiti oli kovin tuohtunut siitä, että hänen tuntemansa teiniäiti oli käynyt lapsensa kanssa kirjastossa pyöreät nolla kertaa. Siinä missä hammaslääkärin ilmoitus “reikiä nolla!” on positiivinen uutinen, niin tätä uutista vanhempi äiti piti aivan pöyristyttävän kamalana.

Tämä tosiaan osoittaa sen, kuinka tärkeänä lukemista ja kirjallisuutta yhä edelleen pidetään – vaikkakin erilaiset älylaitteet ovatkin kilpailemassa kirjojen kanssa ihmisten vähäisestä vapaa-ajasta. Ja huolimatta siitä, että nämä laitteet ovat kovia kilpailijoita, joille kirjojen ja kirjallisuuden on aina vain vaikeampaa laittaa kampoihin. Tästä huolimatta kuitenkin yhä edelleen löytyy ihmisiä, joiden mielestä “oikeiden kirjojen” lukeminen kannattaa aina, ja jotka ovat valmiita jopa turvautumaan lainaan, kuten https://frilansfinans.fi voidakseen kustantaa kirjahankintansa. Kerromme tässä artikkelissa muutamia syitä, joiden ansiosta kirjat ja kirjallisuus kiehtovat lukijoita vuosikymmenistä toiseen.

Lukeminen tukee tehokkaasti lapsen kielellistä kehitystä

Erityisesti lapsille perinteinen kirja on paras valinta! Lapselle lukeminen tukee hänen kielellistä kehitystään tehokkaalla tavalla, ja kirjan paperiset sivut saavat lapsen keskittymään tarinaan. Kirjassa ei pyöri mitään ylimääräistä, kuten usein älylaitteen ruudulla, mikä tekee keskittymisestä aivan erityisen syvää. Samalla lapsi oppii arvostamaan kirjoja ja kirjallisuutta, mitä voidaan vielä tukea vaikkapa säännöllisillä kirjastovierailuilla yhdessä lapsen kanssa. Moni lapsi nimittäin kyllä arvostaa kirjastossa vierailuja, kunhan vain aikuinen itse ei sorru pitämään kirjastoja museoihin verrattavina, lähinnä menneisyyteen sukeltavina laitoksina.

Kun lapselle luetaan ääneen, vaikutetaan samalla hänen lukutottumuksiinsa, mikä on todella tärkeää lapsen tulevaisuuden kannalta. Kun lapsi tottuu jo pienestä pitäen lukemaan paljon ja omaa asioista kiinnostuneen maailmankuvan, ei lukeminen todennäköisesti tuota hänelle vaikeuksia myöhäisemmässäkään elämässä, esimerkiksi opintojen aikana. Jos taas lapselle ääneen lukeminen laiminlyödään jo lapsen elämän alkutaipaleella, voi hänen olla vaikea omaksua myöhemminkään elämäntapaa, johon lukeminen ja uusien asioiden omaksuminen kuuluvat oleellisina osina.

Perinteistä kirjaa voidaan jo pitää luksuksena

Nykyisin myös kirjakauppa käy kaikista kiivaimpana verkossa, ja monet myytävät tarinat myydään e-kirjoina. Nykyisin tavallista kirjaa voidaankin jo pitää luksustuotteena. Jokainen kirjallisuuden harrastaja tietää, millainen ero on lukea perinteistä kirjaa tai e-kirjaa vaikkapa kännykän pieneltä ruudulta. Ruudulta saa kyllä tarinan luettua, mutta se jokin mikä tekee lukemisesta täysin ainutlaatuista, jää pois. Moni lukuharrastaja on alkanut arvostaa perinteisiä kirjoja jopa aikaisempaa enemmän älylaitteiden alettua uhata niiden asemaa.

Tarinoiden kautta lukija pääsee hetkeksi eroon omasta arjesta

Eräs tärkeimmistä syistä, joiden vuoksi kirjallisuus kiehtoo lukijoita vuosikymmenistä toiseen, on se, että kirjallisuuden kautta lukija pääsee hetkeksi pois omasta arjesta. Arkeen saattaa liittyä esimerkiksi murhetta, kyllästymisen tunnetta tai ylimääräistä stressiä. Tarinan pyörteeseen kietoutuminen voi tällöin tuoda lukijalle kaivatun lepotauon omaan arkeen. Lukeminen ei myöskään vaadi niin suuria taloudellisia panostuksia kuin vaikkapa kaukomaille matkaaminen, jota sitäkin pääsee kokemaan hyvien tarinoiden kautta vaikkapa omasta sängystä, peiton alta, käsin. Lukeminen sopiikin kaikille iästä ja koulutus- sekä tulotasosta riippumatta. Juuri tämä seikka auttaa tekemään siitä vuodesta toiseen niin kovin koukuttavaa ja suosittua!

food-recipes