Home / Uncategorized / Lapsille sopivia kirjasarjoja ikäluokittain
9 May, 2019

Lapsille sopivia kirjasarjoja ikäluokittain

Posted in : Uncategorized on by : admin

Nykyään digiaikakautena lasten lukemisen tärkeyden merkitys on korostunut huomattavasti. Lukemisella on osoitettu olevan huima merkitys lasten aivojen kehittymiseen. Tutkimukset ovat osoittaneet huimia intelligenssivaihteluita niiden lasten välillä, jotka ovat lapsuudessaan lukeneet paljon ja niiden, jotka eivät ole kirjoihin koskeneetkaan. Siksi lapset pitäisikin opettaa kirjojen pariin pienestä pitäen.

Digilaitteet ovat monessa kodissa korvanneet kirjat

Nykyään monelle vanhemmalle saattaa tuntua helpommalta ratkaisulta tyrkätä lapsen käteen tablettitietokone tai puhelin, jotta lapselle saadaan mieluisaa ajanvietettä, mutta todellisuudessa kirjat ovat huomattavasti parempi vaihtoehto ja lisäksi usein myös lapselle loppujen lopuksi mieluisampi. Ne kehittävät mielikuvitusta, mikä edesauttaa monien muiden hyvien luonteenpiirteiden syntyä ja mistä on loppujen lopuksi tulevaisuudessa erittäin paljon hyötyä lapselle.

Mitä lapselle sitten antaisi luettavaksi? Vanhempien onneksi itse ei tarvitse ostaa suurta määrää kirjoja kotiin ja pistää niihin koko perheen pennosia. Sen sijaan lasta voi pienestä pitäen opettaa käyttämään kirjastoa ja hyödyntämään sen loputonta valikoimaa. Kirjasto on avoinna kaikille, oli päällä sitten kirppiskuteet tai Kids Brand Store -liikkeestä ostetut luksusvaatteet. Sieltä löytyvät niin klassikot kuin tuntemattomammatkin aarteet. Tässä artikkelissa on listattu muutamia lukuvinkkejä eri ikäisille lapsille.

Jo taaperon kanssa voi lukea satukirjoja

Taapero ei vielä luonnollisestikaan osaa lukea, mutta saattaa jo opetella kirjoittamisen alkeita. Siksi lasten satukirjat usein ovat värikkäitä, visuaalisiin elementteihin keskittyviä kertomuksia, joissa teksti on toissijaista. Sadut on tehty lapsille ymmärrettävään ja iän mukaiseen versioon, jonka avulla lapset oppivat yhtä sun toista maailman menosta. Usein satujen opetukset ovat syvällisiä. Hyvä vaihtoehto taaperon ja pienen lapsen kanssa luettavaksi ovat Mauri Kunnaksen Koiramäki-klassikkokirjat, jotka kertovat tunnettujen suomalaisteosten tarinan eläinten kautta lasten ikään sopivalla tavalla. Tämä tutustuttaa lapset Suomen kulttuuriin jo pienestä pitäen ja saa heidän intonsa kirjoja kohtaan syttymään.

Lapsi nauttii mielikuvitusmaailmasta

Kun lapsi tulee vähän isommaksi ja alkaa ymmärtämään enemmän asioita sekä lukea itse, voi hänelle antaa jo vähän vakavampaa luettavaa. Lapsille tarkoitetut luettavat usein ruokkivat mielikuvitusta roimasti ja tekevät heistä itsenäisesti ajattelevia ihmisiä. Kirjojen lukemisen on myös osoitettu olevan liitännäistä ongelmanratkaisukykyyn. Lapselle sopivaa luettavaa voivat olla vaikkapa Harry Potter -sarjan kirjat, joista riittää luettavaa pitkäksi aikaa, vaikkapa useammaksi kesäksi. Nämä klassikkokirjat ovat monen lapsuuden ja nuoruuden suosikkikirjoja, eikä ihmekään, sillä tämän velhomaailmaan sijoittuvan kirjan ympärille on muodostunut kultti. Kirja antaa myös opetuksia ystävyyden merkityksestä ja pyörii koulumaailmassa, mikä on lapselle erityisen antoisaa.

Teini-iässä ei saa antaa lukuinnon laantua

Teini-iässä nuori kohtaa paljon ongelmia ja tunnemyrskyjä, joista ei ennen ole ollut tietoakaan. On siis tavallista, että lukuintokin saattaa tässä vaiheessa monelta lopahtaa. Tämän ei kuitenkaan kannata antaa tapahtua, vaan sen sijaan kannattaa antaa teinille ikäiselleen sopivaa luettavaa. Tässä iässä elämä alkaa usein pyöriä rakkaudenkaipuun ympärillä, joten kirjatkin ovat samaa sorttia. Niihin voi kuitenkin sekoittua myös mielikuvituksellisia aspekteja, kuten vaikkapa teinidraama Twilightissa. Twilight onkin nuorelle erittäin mieluisaa luettavaa, joka sekoittaa rakkauden, ystävyyden ja läheisten puolustamisen sekä viholliset ja vaikeat päätökset. Tämän tyyppisten kirjojen lukeminen on teinillekin miellyttävää puuhaa, vaikkeivät kirjat muuten kiinnostaisikaan.

food-recipes